20 december 2009

The Da Vinci Code/Da Vincikoden

Da Vincikoden av Dan Brown har nog inte gått någon bokälskare förbi. Han fick sitt genombrott med den boken, trots att han skrivit Änglar och Demoner tidigare. Nu har båda böckerna blivit filmer som båda är mycket sevärda, även om böckerna såklart är mycket bättre.

Da Vincikoden handlar om Robert Langdon, Harvardprofessor i religiösa symboler. Han är rädd för trånga utrymmen, simmar mycket och låtsas vara stark trots att han är väldigt rädd. I Änglar och Demoner är Rom hotat av förstörelse och i Da Vincikoden är mysteriet lagt i Paris, mestadels av tiden i vilket fall. Ett mord har skett inne på Louvren och Robert kallas dit då offret skrivit hans namn i sitt blod på golvet innan han dött. Offret har även hunnit med lite andra saker innan han dog, som att skriva några kryptiska meddelanden. Robert upptäcker att mordet är en del av kampen mellan Opeus Dei och Prieuré de Sion - två kristna grupper som bråkar huruvida Jesus hade ett barn med Maria Magdalena eller inte.
Det är en fartfylld bok som hoppar mellan olika perspektiv och som går ut på att lösa en av kristendomens stora mysterier. Hemligheten om den Heliga Graal. Boken är samhällskritisk, och Dan Brown tvekar inte att kritisera vissa kristna teorier och grupper. Läs boken med ett sinne för humor skulle jag råda er. Det är en fiction - alltså är allt som står där inte sant, utan bygger enbart på teorier. Som att Jesus hade ett barn och att ättlingen numera ska leva i dagens Frankrike - såklart helt ovetande om det. och att den Heliga Graal inte är en saknad kalk utan en kvinna - Maria Magdalena.

Läs den, njut och tyck om den. Det gjorde i alla fall jag! Jag ger den en trea av fem för den är bra, men inget man egentligen tror på. Det är bara teorier och en mycket spännande Thriller.

1 kommentar: