20 december 2009

The Golden Compass/Guldkompassen m. forts.

Guldkompassen av Philip Pullman är ytterligare en bok som filmatiserats med ett flertal kända skådespelare som Eva Grren, Nicole Kidman och Daniel Craig. Boken är första delen i en trilogi med namnet Den Mörka Materian (His Dark Materials). Filmen slutar mitt i historien med ett "Fortsättning följer" men filmen kommer inte få någon uppföljare, vilket är synd för det är en otroligt bra film! Men då får man läsa böckerna istället och tro det eller ej - de är faktiskt bättre än filmen!

Guldkompassen handlar om Lyra som lever i ett parallellt Oxford på Jordan's College. Hon är föräldralös och omhändertagen av rektorn där i en tjänst från hennes farbror Lord Asriel. I denna parallella värld så finns människornas själar utanför kroppen och dessa kallas för Daimons. Barns Daimons förändrar form efter tycke men när de växer upp så stannar daimonen i en och samma form, i vilken den stannar resten av livet. Det är ett tecken på att du blivit vuxen. Daimonarna kan prata med varandra och med människorna och de är alltså ens sinne utanför kroppen som du kan prata och diskutera teorier med. Du är aldrig ensam. Lyras Daimon heter Panthalaimon.

Lyras vän Roger försvinner spårlöst och han är inte ensam om det. Flera barn försvinner och Lyras farbror Lord Asriel är jagad av Minesteriet då han upptäckt Stoft och ett sätt att ta sig till parallella världar. En dag kommer den vackra Ms Coulter till Jordans College och övertalar rektorn att Lyra ska få följa med henne till London. Innan Lyra åker så får hon en märklig kompass i guld som rektorn anförtror åt henne. Lyra inser snart att allt inte står rätt till och vem är egentligen Ms Coulter? Hon räddas av Zigenarna som gett sig av för att rädda de försvunna barnen. På färden lär Lyra känna pansarbjörnen Iorek, häxan Serafina och Aeronauten Lee.

I fortsättningsböckerna Den Skarpa Eggen och Bärnstenskikaren kommer Lyra till andra parallella världar, träffar Will och börjar sakta inse vilka hennes föräldrar är och vad det är meningen att hon ska göra med sitt liv. Man får följa Lyra från busig 11-åring på Jordans College till en kvicktänkt ung kvinna som upplevt mer av världen än någon annan.

Det här är en bokserie med ett otroligt djup. Det är Gudsteorier blandat med fantasy, parallella världar, kärlek, krig, stark vänskap och humor. Det får en att tänka efter om allt verkligen är som det ser ut att vara och jag skulle så gärna vilja att det här är på riktigt för tänk vad mysigt det vore om Häxor, pansarbjörnar, Daimons och parallella världar var verklighet?

Det är svårt att hitta bättre ungdomsfantasy än det här. Speciellt med tanke på den verkliga aspekten då världen Will kommer ifrån är våran egen där man inte kan se sina Daimons. Det här är faktiskt bättre än Narnia, även fast Narnia är otroligt bra den med!
En femma till den här serien av fem möjliga! otroligt bra och läsvärt!

Böcker i serien:
The Golden Compass - Guldkompassen
The Subtle Knife - Den Skarpa Eggen
The Amber Spyglass - Bärnstenskikaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar