15 december 2008

Brilliance of the Moon / Under lysande måne

Varning för spoilers om du inte läst de två tidigare böckerna!

Under lysande måne är tredje och sista delen i triologin om klanen Otori. Vid bokens början är det krig i de tre rikena och även om klanherrarna bråkar så är de överrens om en sak: att Takeo måste undanröjas.

Takeo och Kaede är båda rättmätiga arvingar till flera provinser, men att befästa sin makt är en kamp mot tiden då deras fiender växer i styrka. Takeo har folkets stöd men kommer det att räcka? Takeo måste visa att han är den klanledare och taktiker som hans företrädare och adoptivfar var för det är vad hans underlydande förväntar sig. Hans religiösa tro ifrågasätts och hans tälls inför omöjliga val i en maktkamp han bara kan vinna genom storra offer. Hans fru Kaede har svårt att befästa sin ställning i de patrialkala strukturerna som råder, ett enda felsteg leder till att hon blir utmanövrerad.


Det är en lysande fullbordan som avslutar en storslagen berättelse. Allt har egentligen redan sagts om de tidigare två böckerna, så jag ska inte tjata sönder er ang detta. Men det kan verkligen inte bli så mycket bättre i bokväg än såhär.



Som de tidigare två böckerna Över näktergalens golv och På kudde av gräs så får denna med en solklar 5 i betyg.


Det finns två till böcker om klanen Otori:
Vid hägerns skarpa skri handlar om Takeo och Kaede och det liv de skapar efter tredje bokens slut. Man följer Takeo ända tills han dör.
Och himlens vida väv utspelar sig innan serien ägde rum och bokens huvudperson är Otori Shigeru. Den handlar om hur Shigeru byggde upp riket Otori, hur kan knöt flera viktiga kontakter, fick viktig kunskap samt om hans kärlek till Naomi Maruyama.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar