15 december 2008

Grass for his Pillow / På kudde av gräs

Varning för spoiler om du inte läst första boken i serien!

På kudde av gräs är den andra boken i triologin om Takeo och klanen Otori, som utspelar sig direkt efter den första boken i serien, Över näktergalens golv. Takeo är numera inte längre en pojke utan en man som tvingas välja en väg som leder till extrem fara. Takeo, Otoriklanens arvinge, har svurit att viga sitt liv till Släktet. Han har flera förmågor som Släktet värdesätter högt, som hans förmåga att kunna göra sig osynlig blandat med hans skarpa hörsel. Det gör honom till en perfekt och fruktad lönnmördare, vilket Släktet vill använda honom till. Hans löfte tvingar honom att bryta från sin barndom och uppfostran, han måste avstå sin kärlek till Kaede samt vända ryggen till arvet som skulle gett honom rikedom, land och makt. Sviker han släktet kommer de göra allt de kan för att döda honom.


Andra boken börjar väldigt ihoptrasslat för Takeos del, och det blir inte lättare heller för honom. Han har lovat släktet evig trohet, fastän han inte står för vad Släktet förespråkar och egentligen inte vill ha något med dem att göra. Han tvingas förneka sin kärlek till den han älskar djupt och att vända ryggen till ett arv som kunde gjort honom till krigsherre och klanledare över hela den rika och berömda Otoriklanen.




På kudde av gräs handlar om Takeos kamp om vad som han lovat att göra, vad han vill göra och vad som är rätt att göra. Den handlar om hämnd, kärlek och krig, om taktiker, vänskap och kunskap.

Den här historien är liksom sin föregångare helt otroligt bra skriven och alla miljöer och personer från förgående bok är med. Det enda man egentligen borde säga är: Historien fortsätter och är minst lika bra som tidigare, om inte bättre.


Även här finns det bara bra kritik från de flesta recensenter. tänkte citera Dagens Nyheter: "Att läsa den här är som att se tvärsnitt av stora mästare - få liv. Och man vill också veta vad som händer utanför bildernas kant."



Den här boken får även den en 5 för att den är bland de mest välskrivna böcker jag vet.


Föregående bok:
Över näktergalens golv

Uppföljare:
Under lysande måne

Extraböcker:
Och himlens vida väv (prequel)
Vid hägerns skarpa skri (vad som hände efter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar